niedziela, 13 kwietnia 2014

Pomarańczowe czekoladki


Pomysł na pomarańczowe słodkości pochodzi z książki Erica Lanlarda "Czekolada". Oryginalny przepis jest na trufle i w pierwszym podejściu próbowałam je zrobić, ale ponieważ masa wyszła zbyt rzadka (być może dlatego że miałam bardziej płynną śmietankę), teraz zamiast trufli postanowiłam zrobić czekoladki wykorzystując silikonową foremkę.

Składniki na 24 sztuki:

Skorupki:

  • 150 g białej czekolady

Nadzienie:

  • 100 g białej czekolady,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki gęstej kremówki,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g czekolady. Wypełnić dno i ścianki silikonowej foremki. Wstawić do lodówki.
Aby przygotować nadzienie, w kąpieli wodnej, rozpuścić czekoladę, masło i śmietanę, gdy składniki się połączą dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostudzenia. 
Wypełnić czekoladki nadzieniem, pozostawiając miejsce na uzupełnienie pozostałą czekoladą. 
W kąpieli wodnej rozpuścić 50 g czekolady, wypełnić korpusy czekoladek.

Smacznego!

Dzień czekolady



1 komentarz:

  1. Urocze i przepysznie wyglądają:) Z okazji czekoladowego święta zapraszam na konkurs na mym blogu: http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń