poniedziałek, 14 stycznia 2013

Makaron z cukinią i cytryną



Lubię szybkie dania z makaronu. Kilka prostych składników i kolacja gotowa w 15 minut. Kolejny godny polecenia przepis pochodzący z książki Gino D'Acampo "Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".

Składniki na 2 porcje:


  • makaron spaghetti,
  • cukinia,
  • starta skórka z około 1/2 cytryny,
  • 2 szczypty płatków chili,
  • 2 łyżki słonecznika lub orzechów piniowych,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól,
  • tarty ser

Wykonanie:

Słonecznik uprażyć na suchej patelni, przełożyć na talerzyk. Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru wody. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię i podsmażać ok 5 minut. Następnie dodać ok 2/3 słonecznika, skórkę z cytryny oraz płatki chili, posolić i podsmażać kolejne 3 minuty.
W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do cukinii. Dokładnie wymieszać. Podawać posypane resztą słonecznika oraz ewentualnie tartym serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz