Przepis ten to kolejna propozycja z książki Gino D'Acampo "Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej". W oryginalnym przepisie Gino używa 3 rodzajów mięsa mielonego: wieprzowiny, jagnięciny, wołowiny (po 100 g), ja użyłam tylko mięsa mielonego z indyka. Pominęłam również boczek (100 g), który podczas przygotowywanie potrawy dodaje się razem z warzywami. Znaczne uproszczenie składników nie zmienia faktu, że sos ten jest przepyszny - lekko słodki, z delikatnie wyczuwalną gałką muszkatołową. Zdecydowanie polecam.
Składniki na 4 porcje:
- 5 łyżek oliwy/ oleju,
- marchewka,
- kawałek selera,
- korzeń pietruszki,
- kawałek białej częsci pora,
- mięso mielone - u mnie 500 g mięsa z indyka,
- 250 ml wody/bulionu,
- 125 sera mascarpone,
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- makaron,
- sól, pieprz,
- tarty ser
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do malaksera i rozdrobnić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i podsmażać 10 minut. Dodać mięso mielone, porozdrabniać aby nie było posklejane, wymieszać z warzywami i smażyć kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać wodę i dusić na małym ogniu przez kolejne 20 minut.
Ser mascarpone wymieszać z gałką muszkatołową.
Makaron gotować według przepisu na opakowaniu. Na około dwie minuty przed końcem gotowania sosu do mascarpone dodać około 6 łyżek gorącej wody, w której gotuje się makaron, tak aby rozrzedzić ser. Następnie mascarpone dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron odcedzić i połączyć z mięsnym sosem. Przed podaniem posypać tartym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz