Prosty i szybki w wykonaniu deser, niezwykle smaczny. Przepis na sos karmelowy podaję w proporcjach, z których wyjdzie ok 125 ml sosu, natomiast w deserze tym wykorzystana zostaje tylko jego odrobina. Resztę sosu proponuję zjeść z lodami, naleśnikami, smażonymi bananami itp. Przepis na deser zaczerpnęłam ze strony www.bbcgoodfood.com, sos karmelowy to propozycja z książki Gino D'Acampo "Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".
Składniki na dwie porcje:
- ciasto czekoladowe - użyłam dwóch kawałków gotowego brownie, każdy po 30 g,
- jeden mały banan, pokrojony w plasterki,
- pudding - użyłam 2 opakowania deseru śmietankowego z czekoladą, każdy po 55 g,
- 100 g kremówki, ubitej,
- 2 łyżeczki sosu karmelowego (lub więcej, u mnie ograniczeniem był mały pucharek),
- czekolada do posypania
Składniki na sos karmelowy:
- 50 g masła,
- 100 g brązowego cukru - użyłam 7 płaskich łyżek,
- 60 ml śmietany kremówki
Przygotowanie sosu karmelowego:
Do małego garneczka wrzucić masło, cukier i śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, mieszając sos od czasu do czasu. Gdy sos zacznie wrzeć gotować jeszcze około 2 minuty.
Przygotowanie deseru:
Brownie pokroić na małe kawałeczki i ułożyć na dnie pucharków. Następnie zrobić warstwę z bananów oraz kolejną warstwę z puddingu. Wyłożyć bitą śmietanę, polać sosem karmelowym. Wierzch posypać odrobiną startej czekolady.
Smacznego!
To musi być obłędne!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńRaj! :)
OdpowiedzUsuńO rety, ile słodkości w takiej szklance! ;)
OdpowiedzUsuń