Bardzo lubię to danie: boczek z porem komponują się idealnie, do tego śmietanka, wędzony ser i pistacje - wszystko co najlepsze na jednym talerzu. Przepis pochodzi z książki "Makarony", której autorką jest Carla Bardi.
Składniki na 2 porcje:
- opakowanie (250 g) gotowego tortellini z mięsem,
- 50 g boczku,
- 2 kawałki białej części pora,
- 2 łyżki masła,
- około 50 ml wody,
- około 50 ml kremówki,
- kawałek wędzonego sera, pokrojonego w kostkę,
- garść posiekanych pistacji
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni, następnie odłożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, dodać pory i smażyć około 1 minuty. Dodać wodę i smażyć około 10 minut aż pory będą miękkie. Dodać boczek, połowę pistacji oraz śmietankę, gotować około 2 minut.
W międzyczasie ugotować tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przełożyć na patelnię, delikatnie wymieszać, dodać ser. Podawać posypane pozostałymi pistacjami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz