sobota, 24 listopada 2012

Zupa z dyni


Użytej w tym przepisie dyni hokkaido nie trzeba obierać. Po przekrojeniu należy ją wydrążyć i pokroić w kostkę. W przeciwieństwie do kremów z dyni, w zupie tej można poczuć słodko - orzechowy smak tego warzywa.

Składniki na około dwie porcje:

  • około 2 łyżki oliwy/ oleju
  • cebula, pokrojona w kostkę
  • czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • około pół małej dyni hokkaido
  • 3 szklanki buliony/ wody
  • pietruszka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i podsmażać przez około 2 minuty. Dodać paprykę i podsmażać kolejne 2 minuty. Wrzucić dynię oraz bulion lub wodę. Garnek przykryć i doprowadzić zupę do wrzenia. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć gaz i gotować aż papryka i dynia będą miękkie. Pod koniec gotowanie zupę doprawić delikatnie solą i pieprzem. Podawać posypane zieloną pietruszką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz