Użytej w tym przepisie dyni hokkaido nie trzeba obierać. Po przekrojeniu należy ją wydrążyć i pokroić w kostkę. W przeciwieństwie do kremów z dyni, w zupie tej można poczuć słodko - orzechowy smak tego warzywa.
Składniki na około dwie porcje:
- około 2 łyżki oliwy/ oleju
- cebula, pokrojona w kostkę
- czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- około pół małej dyni hokkaido
- 3 szklanki buliony/ wody
- pietruszka
- sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i podsmażać przez około 2 minuty. Dodać paprykę i podsmażać kolejne 2 minuty. Wrzucić dynię oraz bulion lub wodę. Garnek przykryć i doprowadzić zupę do wrzenia. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć gaz i gotować aż papryka i dynia będą miękkie. Pod koniec gotowanie zupę doprawić delikatnie solą i pieprzem. Podawać posypane zieloną pietruszką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz