Gdy już znudzi nam się klasyczne wykorzystanie mixu sałatkowego (ja przeważnie łączę go z mozzarellą, pomidorami, czarnymi oliwkami bądź jako składnik sałatki nicejskiej), warto spróbować czegoś nowego. Sałatka ta to doskonały sposób na prostą i szybką kolację.
Przepis pochodzi z książki "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku".
Składniki na jedną porcję:
- mix sałat, około 2 - 3 garście
- około 5 łyżek białej fasolki z puszki
- 1 mały pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- ośmiorniczki - użyłam z puszki, w zalewie olejowej z czosnkiem, około 1/2 opakowania o wadze 180 g
- ewentualnie oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
Mix sałat wyłożyć na talerz. Ośmiorniczki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałacie. Dodać fasolkę oraz pomidory. Doprawić odrobiną oliwy (użyłam tej z ośmiorniczek), ewentualnie dodać sól oraz pieprz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz