poniedziałek, 19 listopada 2012

Sałatka z ośmiorniczek i białej fasolki



Gdy już znudzi nam się klasyczne wykorzystanie mixu sałatkowego (ja przeważnie łączę go z mozzarellą, pomidorami, czarnymi oliwkami bądź jako składnik sałatki nicejskiej), warto spróbować czegoś nowego. Sałatka ta to doskonały sposób na prostą i szybką kolację.
Przepis pochodzi z książki "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku".

Składniki na jedną porcję:

  • mix sałat, około 2 - 3 garście
  • około 5 łyżek białej fasolki z puszki
  • 1 mały pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • ośmiorniczki - użyłam z puszki, w zalewie olejowej z czosnkiem, około 1/2 opakowania o wadze 180 g
  • ewentualnie oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:

Mix sałat wyłożyć na talerz. Ośmiorniczki pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałacie. Dodać fasolkę oraz pomidory. Doprawić odrobiną oliwy (użyłam tej z ośmiorniczek), ewentualnie dodać sól oraz pieprz.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz