środa, 28 listopada 2012

Makaron z warzywami i soczewicą


Bezmięsne danie, bogate w białko, błonnik i żelazo.
Przepis pochodzi z książki "Makarony i kluski 101 sprawdzonych przepisów".

Składniki, na 4 porcje:
  • makaron, spaghetti, wstążki lub linguine
  • cebula
  • marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • czerwona papryka
  • puszka pomidorów
  • 10 płaskich łyżek czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki wody/ bulionu
  • 2 łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • starty ser

Wykonanie:

Cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić na spore kawałki. Paprykę wydrązyć i również pokroić. Warzywa wrzucić do malaksera i rozdrobnić.
W ganku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i podsmażać przez około 10 minut. Dodać pomidory, cukier, wodę, soczewicę, oregano i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać z warzywnym sosem, posypane żóltym serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz