niedziela, 10 lutego 2013

Deser z brownie, bananami i sosem karmelowym


Prosty i szybki w wykonaniu deser, niezwykle smaczny. Przepis na sos karmelowy podaję w proporcjach, z których wyjdzie ok 125 ml sosu, natomiast w deserze tym wykorzystana zostaje tylko jego odrobina. Resztę sosu proponuję zjeść z lodami, naleśnikami, smażonymi bananami itp. Przepis na deser zaczerpnęłam ze strony www.bbcgoodfood.com, sos karmelowy to propozycja z książki Gino D'Acampo "Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".

Składniki na dwie porcje:

  • ciasto czekoladowe - użyłam dwóch kawałków gotowego brownie, każdy po 30 g,
  • jeden mały banan, pokrojony w plasterki,
  • pudding - użyłam 2 opakowania deseru śmietankowego z czekoladą, każdy po 55 g,
  • 100 g kremówki, ubitej,
  • 2 łyżeczki sosu karmelowego (lub więcej, u mnie ograniczeniem był mały pucharek),
  • czekolada do posypania

Składniki na sos karmelowy:

  • 50 g masła,
  • 100 g brązowego cukru - użyłam 7 płaskich łyżek,
  • 60 ml śmietany kremówki

Przygotowanie sosu karmelowego:

Do małego garneczka wrzucić masło, cukier i śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, mieszając sos od czasu do czasu. Gdy sos zacznie wrzeć gotować jeszcze około 2 minuty.


Przygotowanie deseru:

Brownie pokroić na małe kawałeczki i ułożyć na dnie pucharków. Następnie zrobić warstwę z bananów oraz kolejną warstwę z puddingu. Wyłożyć bitą śmietanę, polać sosem karmelowym. Wierzch posypać odrobiną startej czekolady.


Smacznego!

4 komentarze: