czwartek, 19 grudnia 2013

Ciasto czekoladowe


Proste do wykonania i niezwykłe smaczne czekoladowe ciasto. Jako posypkę użyłam twardego maczku, który ładnie się prezentuje, niestety jedzenie go nie należy do najprzyjemniejszych, sugeruję więc użyć jakiejś miękkiej dekoracji. Przepis z książki "Czekolada", której autorką jest Carla Bardi.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • szklanka cukru,
  • 2 jajka, roztrzepane,
  • 120 ml śmietany 18%,
  • 225 g mąki,
  • 50 g kakao,
  • kolorowa posypka

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 120 g masła,
  • 150 g mleka słodzonego, zagęszczonego

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Kwadratową foremkę o wymiarach 23 cm wyłóż papierem.
Masło, czekoladę oraz cukier rozpuść na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia. Jajko wymieszaj ze śmietaną, dodaj do czekoladowej masy i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąką i kakao i ponownie dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wylej do foremki. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Aby zrobić polewę rozpuść czekoladę, masło i mleko na małym ogniu. Wyłóż polewę na ciasto, a gdy już lekko stężeje, udekoruj ciasto posypką.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Niby zwyczajne czekoladowe ciacho, ale jednak jest w nim coś takiego, że zjadłabym je natychmiast :D całe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta posypka dodaje niezwykłego uroku! Pyszne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń