niedziela, 13 października 2013

Zupa z kaszy bulgur i soczewicy


Bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy durum. W połączeniu z soczewicą wychodzi pożywne, rozgrzewające i zdrowe danie. Pomysł na zupę pochodzi z opakowania po kaszy bulgur i jest luźną interpretacją przedstawionego tam przepisu.


Składniki na 2 spore porcje lub 3-4 mniejsze:

  • cebula, pokrojona w kostkę,
  • 4 łyżki oliwy, 
  • pół szklanki kaszy bulgur, uprzednio moczonej w wodzie przez pół godziny,
  • pól szklanki soczewicy czerwonej (lub czerwonej i żółtej),
  • 4 szklanki wody/bulionu,
  • pół puszki pomidorów krojonych,
  • 2 szczypty papryki (u mnie wędzona, ostra),
  • garść natki pietruszki,
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę i smażyć przez około 2 minuty. Następnie dodać odcedzoną kaszę bulgur i smażyć razem przez kolejne 2 minuty. Dołożyć soczewicę i bulion, doprowadzić zupę do wrzenia i gotować przez 15 minut. Dodać paprykę oraz pomidory i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać pietruszkę oraz doprawić zupę solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz