niedziela, 11 listopada 2012

Makaron z brokułami i anchois





Mój ulubiony makaron, w wersji rozszerzonej i ostrzejszej - z papryczką chili i czosnkiem, w 
wersji łagodniejszej tylko z brokułami, anchois i bułką tartą. Słony i charakterny, a zarazem delikatny dzięki obecności brokuła. Przepis pochodzi z książki Good Food Magazine "Makarony i kluski 101 sprawdzonych  przepisów", którą szczerze polecam wszystkim którzy cenią prostotę i nieprzekombinowane przepisy.

Składniki na jedną porcję:



  • makaron
  • pół brokuła
  • 6 posiekanych filecików anchois - pół małej puszki
  • papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 - 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ewentualnie ząbek czosnku, drobno posiekany

Wykonanie:


Makaron gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły podzielić na małe różyczki i dodać do makaronu pod koniec gotowania (na około 5 ostatnich minut).


Gdy brokuły są już w garnku, na patelni, na 2 łyżkach oliwy, podsmażyć anchois wraz z papryczką chili (przez około 1 minutę). Dodać bułkę tartą, smażyć do przyrumienienia bułki, uważając by jej nie przypalić (po około 2 minutach można dodać również czosnek).


Makaron z brokułami odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Około 3/4 zawartości patelni dodać do makaronu i delikatnie wymieszać. Jeżeli makaron jest zbyt suchy można dodać pozostałą oliwę. Makron wyłożyć na talerz, na wierzchu obłożyć resztą mieszanki z patelni.


Smacznego!

1 komentarz: