Proste do wykonania i niezwykłe smaczne czekoladowe ciasto. Jako posypkę użyłam twardego maczku, który ładnie się prezentuje, niestety jedzenie go nie należy do najprzyjemniejszych, sugeruję więc użyć jakiejś miękkiej dekoracji. Przepis z książki "Czekolada", której autorką jest Carla Bardi.
Składniki:
- 250 g masła,
- 250 g gorzkiej czekolady,
- szklanka cukru,
- 2 jajka, roztrzepane,
- 120 ml śmietany 18%,
- 225 g mąki,
- 50 g kakao,
- kolorowa posypka
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 120 g masła,
- 150 g mleka słodzonego, zagęszczonego
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Kwadratową foremkę o wymiarach 23 cm wyłóż papierem.
Masło, czekoladę oraz cukier rozpuść na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia. Jajko wymieszaj ze śmietaną, dodaj do czekoladowej masy i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąką i kakao i ponownie dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wylej do foremki. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Aby zrobić polewę rozpuść czekoladę, masło i mleko na małym ogniu. Wyłóż polewę na ciasto, a gdy już lekko stężeje, udekoruj ciasto posypką.
Smacznego!
Niby zwyczajne czekoladowe ciacho, ale jednak jest w nim coś takiego, że zjadłabym je natychmiast :D całe!
OdpowiedzUsuńTa posypka dodaje niezwykłego uroku! Pyszne ciasto! :)
OdpowiedzUsuń