Bulgur to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy durum. W połączeniu z soczewicą wychodzi pożywne, rozgrzewające i zdrowe danie. Pomysł na zupę pochodzi z opakowania po kaszy bulgur i jest luźną interpretacją przedstawionego tam przepisu.
Składniki na 2 spore porcje lub 3-4 mniejsze:
- cebula, pokrojona w kostkę,
- 4 łyżki oliwy,
- pół szklanki kaszy bulgur, uprzednio moczonej w wodzie przez pół godziny,
- pól szklanki soczewicy czerwonej (lub czerwonej i żółtej),
- 4 szklanki wody/bulionu,
- pół puszki pomidorów krojonych,
- 2 szczypty papryki (u mnie wędzona, ostra),
- garść natki pietruszki,
- sól i pieprz
Wykonanie:
Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę i smażyć przez około 2 minuty. Następnie dodać odcedzoną kaszę bulgur i smażyć razem przez kolejne 2 minuty. Dołożyć soczewicę i bulion, doprowadzić zupę do wrzenia i gotować przez 15 minut. Dodać paprykę oraz pomidory i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodać pietruszkę oraz doprawić zupę solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz