Kolejna propozycja na danie ze szparagami - kremowy, aromatyczny sos, sezonowe warzywa i kurczak. Przepis pochodzi z magazynu Donny Hay, numer grudzień/styczeń 2013.
Składniki na 2 porcje:
- cebula, pokrojona w kostkę,
- łyżka zielonej pasty curry,
- 200 g kurczaka, pokrojonego w kostkę,
- 200 ml mleczka kokosowego,
- pół szklanki wody,
- kalarepka, obrana i pokrojona w kostkę,
- pół pęczka zielonych szparagów, obranych i połamanych na mniejsze kawałki,
- olej,
- sól
Wykonanie:
Cebulę podsmażać na oleju przez około 2 minuty, dodać pastę curry, zamieszać, podsmażać razem 1 minutę. Dodać kurczaka, smażyć aż przestanie być różowy (około 5 minut). Dodać mleczko kokosowe, wodę i kalarepkę, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć gaz i gotować około 7 minut aż kalarepka zacznie robić się miękka. Dodać szparagi i gotować przez około 5 minut. Doprawić solą. Zależnie od preferencji podawać z ryżem, chlebem lub zajadać bez dodatków.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz