W książce Matta Wilkinsona "Ulubione warzywa pana Wilkinsona' pierwsze warzywo jakie zostało opisane to właśnie szparagi. Nie można nie zgodzić się z autorem książki, który szparagi opisuje jako warzywo eleganckie i piękne, godne królów i cesarzy:), na które czekamy z utęsknieniem każdej wiosny.
Przepis pochodzi z książki Gino D'Acampo "Włoskie dania makaronowe".
Składniki na 2 porcje:
- makaron, np. rurki (u mnie nieco krótsza wersja rurek - occhi di lupo),
- pół pęczka zielonych szparagów,
- 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku,
- biała część pora, pokrojona w plasterki,
- pół szklanki suszonych grzybów,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml kremówki,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- szczypta wędzonej papryki,
- sól,
- ewentualnie tarty ser do posypania
Wykonanie:
Suszone grzyby zalać gorącą wodą. Moczyć przez 15 minut lub dłużej.
Przygotować szparagi, odciąć twarde końce i obieraczką do warzyw obrać łodygi. Pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować groszek - zagotować wodę, dodać groszek, po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch wyciągnąć łyżką cedzakową i odstawić na bok. Do tej samej gotującej wody wrzucić szparagi i blanszować 2 minuty. Odcedzić i zalać zimną wodą, odstawić.
Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pory, podsmażać 2 minuty. Następnie dodać odcedzone grzyby i około dwie łyżki wody z moczenia grzybów, podsmażać na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać groszek i szparagi, delikatnie wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać kremówkę, podgrzewać 1 minutę. Dodać pietruszkę, przyprawić papryką i solą, wymieszać i odstawić z ognia. Ugotowany makaron dodać do sosu i ponownie delikatnie i dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz