Ostatnio mam fazę na jedzenie kaszy. Najpierw zajadałam się bulgurem, teraz przerzuciłam się na pęczak. W połączeniu z bobem, cukinią i pietruszką wychodzi zdrowe, sezonowe danie.
Składniki na 2 porcje:
- cebula, pokrojona w kostkę,
- 3 łyżki oleju/ oliwy,
- cukinia, starta na tarce,
- pół szklanki pęczaku,
- 2 szklanki wody,
- szklanka ugotowanego, obranego bobu,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebulę wrzucić na podgrzany olej, smażyć około 2 minut. Dodać cukinię, smażyć kolejne 2 minuty. Następnie dodać kaszę i ponownie podgrzewać 2 minuty. Dodać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować aż kasza będzie gotowa. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać bób i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać dodatkową pietruszką.
Smacznego!
Dobre :)
OdpowiedzUsuń